News & Events

Roslund’s Drie Uur / Three Hours reviewed in Dee Standaard

June 6, 2018

Roslund’s Drie Uur / Three Hours reviewed in Dee Standaard

“Where can you find a crime novel that shakes your conscience at the same time as it is exciting? In Sweden, of course … Anders Roslund and Börge Hellström have written a number of remarkable crime novels during the last fifteen years … Roslund has done some thorough research. In this suspenseful novel, he not only tells us how smugglers operate, but how men and women in key positions in various aid organizations and in politics actively facilitate the trafficking of refugees for blood money … In addition Roslund gives his main characters fascinating personalities … In the prologue, Roslund tells us how he got to know Hellström and why they eventually started writing crime novels as a duo. The reason had much to do with social criticism, according to Roslund, the very core of the Swedish crime novel, and with reviving these strong stories. And Three Hours is a striking example of this. / Spannende misdaadromans die ons tegelijk een geweten willen schoppen, waar maken ze die nog? In Zweden, natuurlijk … De Zweedse misdaadauteurs Anders Roslund en Börge Hellström schreven de voorbije vijftien jaar een aantal markante misdaadromans … Roslund heeft zich goed ingewerkt in het thema. In dit spannende verhaal vertelt hij niet alleen hoe de mensensmokkelaars te werk gaan, maar ook hoe heren en dames op sleutelposities in diverse hulporganisaties en in de politiek voor wat bloedgeld actief de trafiek van vluchtelingen faciliteren … Bovendien geeft Roslund zijn hoofdpersonages een boeiende achtergrond mee … In het interessante essay dat als nawoord fungeert, vertelt Roslund hoe hij Hellström leerde kennen en waarom ze uiteindelijk als duo misdaadromans gingen schrijven. Het ging erom de maatschappijkritiek, volgens Roslund de kern van de Zweedse misdaadroman, met sterke verhalen nieuw leven in te blazen. Drie uur is er een frappante showcase van.”